Přestože je v drtivé většině domácností už samozřejmostí myčka, bez dřezu se v kuchyni tak jako tak neobejdete. V každém případě se jedná o jedno z nejpoužívanějších zařízení v kuchyni. Vzhledem k tomu, že jsou dnes dřezy dostupné v nejrůznějších materiálech a tvarech, je třeba věnovat jejich výběru patřičnou pozornost.
Vestavný nebo samostatný?
Podle prostorových možností vaší kuchyně lze poměrně snadno určit, zda budete mít dřev vestavný, zabudovaný do pracovní desky, a nebo jako samostatně stojící komponent. V drtivé většině případů se používají vestavné dřezy. Ty samostatně stojící jsou vhodné především do prostornějších kuchyní. Počítat s nimi navíc musíte už v momentě, kdy kuchyň navrhujete. Nutné je totiž vyřešit napojení na mísící kuchyňské baterie a napojení dřezu na kanalizaci.
A co materiál?
V podstatě rozeznáváme 4 druhy kuchyňských dřezů podle materiálu:
Plastové a smaltové – dnes se již prakticky nevyrábí
Nerezové dřezy – jedná se o bezkonkurenčně nejprodávanější typ kuchyňského dřezu. Nachází se přibližně v 80 % domácností. Jasný důvod proč tomu tak je, představuje bezesporu cenová dostupnost. Jsou totiž řádově levnější než ty keramické a granitové a zákazníci je upřednostňují i přesto, že mají určité nedostatky. Mezi ně patří například pozůstatky po zaschlých flíčcích od vody a zanechávání map od vápenité vody.
Nerezové dřezy dobře odolávají korozi a snáší většinu běžných čistících přípravků i vysoké teploty. Vyrábí se v řadě úprav, například s tkanou strukturou nebo s kartáčovaným povrchem.
Hlavní výhody nerezových dřezů:
- Chemická odolnost – proti saponátům, čističům i ovocným a zeleninovým šťávám
- Různorodost tvarů – snadno je zakomponujete do jakékoli kuchyňské linky
- Možnost volby povrchové úpravy
- Barevné sjednocení se spotřebiči v nerezu
Granitové dřezy – často se používají v moderních kuchyních, vynikají špičkovou kvalitou a jsou vyráběny z vysoce odolných materiálů. Mezi jejich vlastnosti patří vynikající houževnatost, neporéznost a tvrdost. Pokud pravý granitový dřez zkusíte poškrábat klíčem, zůstane nepoškozený.
Granitové dřezy se vyrábí v množství designů a barev. K dostání jsou také kuchyňské baterie v barvě dřezu. Mezi jejich hlavní přednosti patří:
- Perfektní odolnost vůči vysoké teplotě – odolávají také prudkým změnám teplot
- Vysoká odolnost vůči mechanickému poškození. Poškrábání či odštěpení se rozhodně bát nemusíte
- Unikátní design – vhodný do moderních kuchyní, jsou k dostání v různých barvách
- Antibakteriální složení
- Snadná údržba – dřezy mají nízkou pórovitost, takže se snadno čistí jakýmkoli saponátem
- Nejsou na něm vidět stopy po zaschlých kapkách vody
Keramické dřezy – představují trend současné doby. Mají dobré uživatelské vlastnosti a jsou k dostání v řadě designů i barev. Keramika představuje velmi odolný materiál, který se hodí jak do starožitných a klasických, tak i moderních kuchyní. Keramické dřezy se snadno čistí prakticky jakýmkoli saponátem a dobře odolávají vůči vysokým teplotám.
Keramika je jedním z nejtvrdších materiálů, s nimiž se při konstruování kuchyně setkáte. Je odolná vůči poškrábání i teplotním šokům. Díky hladké glazuře nemá keramika žádné póry, je barevně neměnná a jednoduše se čistí. Z toho vyplývají všechny výhody keramických dřezů:
- Chemická odolnost vůči saponátům a nejrůznějším chemickým látkám
- Dobře se udržují v čistotě – mají neporézní povrch, na němž neulpívají nečistoty
- Odolnost vůči nárazům a tlaku
- Tuhost – keramické dřezy jsou silné, takže se vyhnete rezonujícím bateriím
- Barevná stálost – keramika nežloutne, nešedne, zachovává si svou barvu
- Teplotní odolnost – bez obav můžete na keramický dřez položit horký hrnec nebo rozpálenou pánev
