Pára syčí zpod pokličky a polévka vám uteče ven. Všude je nepořádek, připadáte si jako Pat a Mat. Stačilo jen o pár chvil dřív ztlumit plamen, ušetřit si práci i energii. Ať už vaříte na plynovém nebo elektrickém sporáku, máme pro vás pár rad, jak ušetřit.
Kuchyně patří k místům, které je v každé domácnosti náročné na energie. Stojí zde lednice – jeden z nejnáročnějších domácích spotřebičů a navíc se zde (alespoň v některých domácnostech) pravidelně vaří. Dnes se podíváme na několik osvědčených tipů, které vám ušetří desítky až stovky korun – a zadarmo.
Pozor na pokličku
Vaření bez pokličky je s nadsázkou řečeno energetická sebevražda. Tolik energie necháte jen tak zbůhdarma vyšumět do vzduchu. Je to neekonomické i neekologické. Používejte proto pokličku při každém vaření. Výhodou je, že zrychlíte i přípravu jídla.
Hrnec, který sedí na plotýnce
Správná velikost hrnce vám ušetří také nemalé množství energie. Dno hrnce by mělo korespondovat s velikostí plotýnky. Pokud totiž její okraje budou přesahovat, utíká vám opět jen tak do prázdna energie. A pokud takto vaříte pravidelně, samozřejmě se to sčítá. Jen pro představu, o 3 cm širší plotýnka než dno hrnce, představuje ztrátu asi 30 % energie.
Předehřátí vody
Děláte to tak běžně. Ledovou vodu napustíte do hrnce a čekáte, až se začne vařit. Čekáte dlouho, nebaví vás to a navíc je takový postup neúsporný. Jak na to chytře? Předhřejte si vodu v rychlovarné konvici. Je to praktické, protože si v konvici i jednoduše změříte, kolik vody potřebujete. A těstoviny rovnou hupnou do vroucí vody.
Využijte zbytkové teplo
Dovařili jste a sporák je stále rozpálený? Napusťte do hrnce vodu a šup s ním na plotýnku. V kuchyni se teplá voda po ruce vždy hodí. Můžete s ní umýt linku, na což se chystáte už dlouho, opláchnout hrnečky, které se nevyplatí mýt v myčce. A určitě najdete i spoustu dalšího využití.
Elektrický sporák hřeje i po vypnutí
Vaříte na elektrickém sporáku? Pak ho vypínejte ještě před dovařením jídla. Plotýnka bude ještě hodnou chvíli hřát, vy ušetříte teplo a vyhnete se nešťastnému příkladu z úvodu.
Úspory na moderním sporáku
Jestliže se chystáte na výměnu starého sporáku za nový, investujte do indukční varné desky, která patří k těm nejúspornějším. Princip indukce je založen na tom, že varná deska vnímá velikost dna hrnce a hřeje pouze v tomto místě. Nespornou výhodou je také rychlé vaření na indukci.